Få nya perspektiv från hängmattan - Fyra tankeväckande böcker att läsa i sommar!

kompetensutveckling

Semestertider är för många tid att sjunka ner i en bok. Vi lät Intermezzons konsult Andreas Bengtsson ta fram några alternativ till deckarna. Här är fyra böcker som kan få dig att tänka annorlunda kring tid, hur du kan styra ditt tänkande och ge dig ny inblick i modernt ledarskap. Vi på Intermezzon önskar dig många timmar trevlig och tankeväckande läsning i hängmattan!


4 timmars arbetsvecka – Konsten att leva mer och jobba mindre (Timothy Ferriss)

time managment

Vad skulle du göra om du endast arbetade fyra timmar varje vecka? Vilka meningsfulla aktiviteter skulle då ta plats i ditt liv? Varför just de och vad skulle det leda till? Som du säkert förstår väcker denna bok massor av spännande frågor. Timothy Ferriss är superentreprenören som provocerar invanda tankesätt och inspirerar läsaren att tänka annorlunda med sin bok. Han bygger sina resonemang utifrån egna beprövade metoder som uppenbarligen har fungerat för honom. Bokens styrka är att den utmanar både kulturella strukturer som invanda mönster hos den enskilde läsaren.


Tio tankar om tid (Bodil Jönsson)

boktips-intermezzon

Bodil Jönsson är professorn i fysik som hunnit fylla 75 år. En smart person med mycket livserfarenhet som har skrivit en lättläst och kort bok om ett komplext ämne. Det är vi glada för! I dagens konsultvärld talas det ofta om ”Time Management”. Genom att läsa denna bok kommer du att få betydligt fler perspektiv och klokskap till livs än så. Boken är en klassiker i ämnet och filosofisk i sin tillnärmning. Kanske är du mottaglig för detta under semestern? Eller som Bodil Jönsson själv skriver: ”Tid – det enda du har”. Ett faktum som kan upplevas som en glädje, en tankeställare, en uppmaning eller en utmaning, allt efter humör.

Tänka, snabbt och långsamt (Daniel Kahneman)

time management

Det här är en ”tegelsten” på över 600 sidor men låt dig inte avskräckas - det här är en modern klassiker! Daniel Kahneman är professor i psykologi och Nobelpristagaren som anses vara en av vår tids viktigaste tänkare. I den här boken får du tillgång till flera av hans idéer. Vill du till exempel veta varför intelligenta kvinnor väljer att gifta sig med korkade män? Eller hur du som säljare kan påverka priset när du pratar med dina kunder? I boken finns mängder med intressanta svar. När du har läst den kommer du garanterat ha en förändrad syn på hur du och andra tänker.

Leaders eat last – Why some teams pull together and others don´t (Simon Sinek)

Ledarskap

För dig som vill bli en ännu bättre ledare eller bara är intresserad av ledarskap i största allmänhet är denna bok värdefull. Simon Sinek slog igenom med boken och sitt Ted Talk Start with why. Här kommer uppföljaren (än så länge bara på engelska). Sinek är den person just nu som vi tycker bäst lyckas förmedla moderna tankar om ledarskap, motivation och medarbetarskap. Författaren är socialantropolog i botten och har bland annat jobbat mycket med marknadskommunikation. Hans kunskapsbredd kombineras med exempel ifrån olika branscher i den här boken. Det ger en förståelse för vad framgångsrika ledare lyckas med där de flesta inte gör det. Det är svårt att inte hålla med honom.