Vad ska du läsa i sommar?

1 jul | 2019


En del har redan bytt business casual mot mer strandkompatibel utstyrsel, andra har från och med nästa vecka siktet inställt på hängmattan. Och som alltid i semestertider tycks vi äntligen ha tid att läsa. På Intermezzon vill vi förstås önska er alla en trevlig sommar men lämnar gärna våra bästa boktips.

 


hur-jag-larde-mig-forsta-varlden.jpg

Hur jag lärde mig förstå världen
Hans Rosling

”Det här är en bok som innehåller ytterst få siffror. Istället handlar den om möten med människor som öppnat mina ögon. Fått mig att tänka om.” Det är Hans Roslings egna ord om Hur jag lärde mig förstå världen.

Boken handlar lika mycket om hur Hans använde vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt som hur den hjälpte honom att fatta svåra beslut. Den väcker tankar om hur nyfikenhet och sättet att lära ut avgör mottagarens förståelse för och attityd till information. Vad påverkar ditt sätt att se på världen och hur du pratar om den med andra?


186459_13092386_o_1@5x.png

Ikigai – den japanska livskonsten till ett långt och lyckligt liv
Hector Garcia och Francesc Miralles

Varför blir så många människor över 100 år gamla i just Japan? En viktig anledning, enligt den här boken, är deras livsåskådning. Att hitta sitt ikigai är att göra varje dag värd att leva. Boken tar upp hur vi kan hålla hjärnan ung och aktiv genom att bryta rutiner och hur vi hittar flow i arbetet. Vi får också följa med på karaoke med 100-åringarna på ön Okinawa som upptäckt att hålla igång sitt sociala liv också är att hålla sig själv i liv.


11-22-63.jpg

11.22.63
Stephen King

Undvik TV-serien med samma namn och läs eller lyssna på originalet istället. En ambitiös, spännande och dramatisk tidsresenovell värd namnet. Om ansvaret att ha makten att kunna påverka världen runt omkring dig och vad du väljer att göra med den.


eleanor-oliphant-mar-alldeles-utmarkt.jpeg

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt
Gail Honeyman

Beskrivs som feelgod med djup och vi kan bara hålla med. En berättelse om Elenor som lyckats isolera sig från allt och alla trots att hon jobbar och bor i en storstad. En dag faller en man ihop mitt på gatan och Elenor dras in i ett sammanhang bland nya människor och får uppleva en gemenskap hon inte trodde fanns. En berättelse om att nöja sig med att överleva och bli intalad att du ej har något värde, vågar du sedan ta steget och börja leva?


solsken.jpg

Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström
Fatima Bremmer

Här är verkligen en person som har skapat en förändring. Genom att låta människor bli hörda. Och för den som hellre låter ögonen vila rekommenderas Fatima Bremmers sommarprat från förra året där hon berättar mycket om Ester Blenda Nordströms liv.


carter.jpg

Carter beats the devil
Glen David Gold

Handlar om en trollkonstnär I Vaudeville-kretsarna, man följer hans karriär och liv via en flashback efter att han har blivit anklagad för mordförsök på presidenten.

Berättelsen väver in olika historiska händelser i USA under mitten av 1900-talet. Fängslande och väldigt rolig bok!

 

Bonus: Poddfavoriter

Om du hellre lyssnar än läser eller bara vill ha något i lurarna när du klipper gräset i sommar.

Why’d you push that button?

En podd om alla de val teknologi tvingar oss att göra. Programledarna Ashley Carman och Kaitlyn Tiffany, leder oss igenom aktuella frågeställningar om hur vi beter sig på Instagram, Facebook och Twitter, blandat med intressanta intervjuer. Vi vill särskilt rekommendera (den något mörka) serien i tre avsnitt om hur internet förändrar hur vi (och våra saker) dör.

Death Online: Planning your digital afterlife
theverge.com/whyd-you-push-that-button